Last van uitstelgedrag? Doe het Direct en ervaar 4 hele grote voordelen!

Waar kies je voor: het knagende gevoel door uit te stellen, of tijd winnen door direct te doen? Iedereen heeft in meer of mindere mate last van uitstelgedrag. Ik moet mijzelf ook regelmatig bij mijn nekvel pakken, maar doe het toch. Want ik weet inmiddels dat ik door dingen direct te doen of direct in te plannen, problemen en tijdnood voorkom.

Ik kreeg jaren geleden van een klant een briefje. Daarop stonden de 4 regels, inclusief de grote voordelen van “Doe het Direct”. Ik heb haar beloofd dat ik het zou delen.

Hieronder de 4 regels op een rij:

 1. Doe het Direct en je doet het één keer.
  Vaak doe je je werk dubbel. Je leest al je e-mail of post om het vervolgens later te behandelen. Als je het weer oppakt, moet je het opnieuw lezen. Je doet het dus twee keer (of nog erger, meerdere keren). Handel direct af. Het is de manier om je doorloopsnelheid te halveren.
 2. Doe het Direct en je lost problemen op als ze nog klein zijn.
  Als je gaat uitstellen, dan zou het kleine probleempje, maar zo kunnen uitgroeien tot een groot probleem, wat veel tijd kost om het op te lossen. Ik denk dat we allemaal wel een voorbeeld in onze gedachten hebben.
 3. Doe het Direct en je verspilt geen tijd met uit te leggen waarom iets niet is gebeurd.
  Hoe vaak word jij benaderd door iemand die vraagt hoe het er mee staat, waarom iets niet gedaan is, of wanneer het klaar is? Jammer van de tijd. Zorg voor minder verstoringen en houd tijd over voor het werken aan belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld het behalen van je deadlines.
 4. Doe het Direct en je hoeft je niet druk te maken over dingen die je minder leuk vindt om te doen.
  Als je vervelende taken uitstelt, maak je je daar toch zorgen over. Dat maakt je minder effectief in de dingen die je doet en dat leidt tot stress. Vervelend werk sneller afwerken leidt tot minder stress en meer opluchting.

Niet meer uitstellen en afwachten

Probeer dus in één keer het besluit te nemen of, hoe en wanneer je het wilt doen en voer het uit, of plan het in. Ga niet uitstellen en afwachten, maar neem de regie. Ik weet zeker dat je bij het hanteren van deze regels met minder moeite meer gedaan krijgt. En heb je het idee dat er bij jou nog meer aan persoonlijke effectiviteit te winnen valt? Plan gerust eens een gratis telefoongesprek met mij in, waarin ik je inzicht kan geven in jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Meteen aan de slag om tijd, kwaliteit en werkplezier te winnen? Ontvang regelmatig tips over hoe je vol zelfvertrouwen, efficiënt aan voor jou belangrijke zaken kunt werken.
Ik ga zorgvuldig met je e-mailadres om en verstuur geen ongewenste mail/spam. Zie mijn privacy verklaring.
user